Wat is het verschil tussen front-end of back-end?

AO social post backend frontend1

Webdevelopment is in te delen in front-end en back-end. Om een website of applicatie goed te laten werken, zijn front-end en back-end samen nodig. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze 2? Wanneer heb je met de front-end te maken en wanneer wordt de back-end in werking gezet?

Front-end

Front-end, naar Nederlands vertaald voorkant, staat voor de voorkant van een website of applicatie. Dit zijn alle elementen die zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Voordat er een website of applicatie kan worden gebouwd, wordt er eerst een ontwerp gemaakt. Deze wordt dan vervolgens door middel van verschillende programmeertalen omgezet naar een visueel uitnodigende website.

AO social post backend frontend2
AO social post backend frontend3

Back-end

De back-end, wat staat voor achterkant, houdt zich bezig met het verwerken en opslaan van data in een database. Het zorgt ervoor dat de website up-to-date is en dat alle processen soepel verlopen. Back-end zorgt ook voor beveiliging van de website of applicatie.

Bekijk onze blog voor een voorbeeld ter verduidelijking hiervan.

Vorige

Volgende

Volg jij ons al op social media?

[en]-->

Kijk je niet dagelijks op onze website voor de laatste updates? Geen probleem! Je kunt ons ook volgen op onze social media kanalen. We delen daar regelmatig interessante ontwikkelingen, handige weetjes en een kijkje achter de schermen.