Fotografie tips voor websites en drukwerk

Blog Fotografie 01

Sleutelrol

Fotografie speelt een sleutelrol bij het opbouwen en versterken van de identiteit van een merk of product. Door het kiezen van de juiste beelden, composities en kleuren kan het ontwerp de gewenste emoties opwekken en de kijker betrekken bij het verhaal dat jij als bedrijf wilt vertellen. Een slechte foto kan de merkbeleving en het ontwerp ook onderuit halen.

Daarom willen wij jullie een aantal tips geven voor het aanleveren en maken van de juiste foto's.

Blog Fotografie 02

Kwaliteit en resolutie

Het is het belangrijk om te kijken naar de toepassing. Komt de foto op een digitale of gedrukte uiting? Voor drukwerk, zeker op groot formaat, is er namelijk meer resolutie nodig om het beeld scherp te houden. Vaak maakt men voor drukwerk gebruik van foto's gemaakt met een goede digitale camera of stockfotografie. Is de foto bedoeld voor online gebruik op een website of sociale media, dan volstaat een foto gemaakt met een telefoon vaak ook. 

Blog Fotografie 03

Beeldverhouding en positie

Houd rekening met de beeldverhouding en de uiteindelijke positie van de foto in het ontwerp. Is er een staand of liggend beeld nodig? Als je een liggend beeld in een staand vlak wil plaatsen (of andersom) moet er een uitsnede gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de foto niet zichtbaar is. Als dat niet direct duidelijk is omdat er nog geen ontwerp is, is het handig om beide opties aan te leveren zodat de vormgever genoeg keuzevrijheid heeft.

Blog Fotografie 04

Foto’s aanleveren

Zorg ervoor dat de foto's een voldoende hoge resolutie hebben om scherp en gedetailleerd weer te geven. Voor drukwerk wordt een resolutie van minimaal 300 dpi (dots per inch) aanbevolen, terwijl 72 dpi geschikt is voor digitale/webdesigns. Het meest gebruikte bestandsformaat is JPEG (.jpg) vanwege de goede balans tussen bestandsgrootte en beeldkwaliteit. Andere formaten zijn PNG (.png) voor afbeeldingen met een transparante achtergrond en TIFF (.tiff) voor beelden met hoge kwaliteit en bewerkbaarheid.

Het is belangrijk om alleen foto's te gebruiken waarvoor je de benodigde toestemming hebt gekregen of die onder de juiste licenties vallen, zoals royaltyvrije of zelfgemaakte afbeeldingen.

Verstuur foto's niet via Whatsapp of in een Word bestand. Deze programma's verkleinen de beeldkwaliteit waardoor er veel resolutie verloren gaat. Lever foto's via mail of Wetransfer aan voor behoud van de beste kwaliteit.

Mocht je hulp nodig hebben bij het kiezen of maken van de juiste foto’s kan AllesOnline daar altijd in adviseren of de fotografie voor je verzorgen.

AO website portretfoto

Meer weten?
Neem contact op met Rob

Vorige blog

Volgende blog

Volg jij ons al op social media?

[en]-->

Kijk je niet dagelijks op onze website voor de laatste updates? Geen probleem! Je kunt ons ook volgen op onze social media kanalen. We delen daar regelmatig interessante ontwikkelingen, handige weetjes en een kijkje achter de schermen.