Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

Weetjespost rgb cmyk 1212e 9226d 100px

Voor onze grafisch vormgevers is het soms lastig uit te leggen dat de kleuren op de computermonitor niet altijd hetzelfde overkomen op drukwerk en andersom. Maar hoe komt dat dan? We leggen het je uit...

RGB

RGB en CMYK zijn kleurmodellen die ieder een andere toepassing hebben. RGB staat voor Red, Green en Blue. Uit deze 3 kleuren worden alle andere kleuren opgebouwd. Het RGB kleurmodel wordt ook wel het spectrum van het licht genoemd en vindt zijn toepassing in digitale schermen; zoals in een televisie of een computermonitor.

Weetjespost rgb cmyk2 56857 136b6 100px
Weetjespost rgb cmyk3 4856d 47394 100px

CMYK

Het CMYK kleurmodel staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en vindt zijn toepassing in print- en drukwerk. De kleuren in gedrukte of geprinte media worden altijd opgebouwd uit deze vier kleuren. Kortom het verschil tussen RGB en CMYK is de toepassing waarvoor het gebruikt wordt.

Vorige

Volgende

Volg jij ons al op social media?

[en]-->

Kijk je niet dagelijks op onze website voor de laatste updates? Geen probleem! Je kunt ons ook volgen op onze social media kanalen. We delen daar regelmatig interessante ontwikkelingen, handige weetjes en een kijkje achter de schermen.