Wat is de ideale lettergrootte voor op een website?

Weetjespost fontgroottewebsite1 00e4b 100px

Titels, subtitels en platte tekst

Het kiezen van het juiste lettertype op een website is enorm belangrijk. Dit kan het verschil maken tussen een duidelijke website (waar bezoekers blijven hangen) of een onduidelijke website (waar bezoekers weer snel wegklikken).

Het gebruik van titels, subtitels en platte tekst is essentieel voor een leesbare tekst op jouw website, hierbij wordt gebruik gemaakt van een vaste hiërarchie. Titels worden ook wel headers genoemd en worden vaak aangegeven met (H). Platte teksten zijn de doorlopende teksten en worden aangegeven met (P).

Vaak kan je qua grootte het volgende schema aanhouden

H1 (36px)
H2 (32px)
H3 (28px)
H4 (24px)
H5 (20px)
H6 (18px)
P (14 - 16px)

Een lopende tekst is goed leesbaar tussen de 14 en 16 px. 

Weetjespost fontgroottewebsite2 22a5e 100px
Weetjespost fontgroottewebsite3 1a0bf 100px

Aanpasbaar formaat lettertype

Mocht het voor de doelgroep handig zijn als de grootte van het lettertype aangepast kan worden, dan is dit ook een optie.

Zie bijvoorbeeld de website van Vierstroom: https://www.vierstroom.nl/Toegankelijkheid. (Met het knopje rechts bovenaan, kan je het lettertype vergroten of verkleinen). Maar hoe zit het dan met lettertypes en kleine schermen (bijvoorbeeld op een telefoon) Het is belangrijk voor het gebruik van een website op verschillende apparaten, dat een website responsive is. Wat dat precies inhoudt leggen we uit in het weetje “Wat is een responsive website?”

Vorige

Volgende

Volg jij ons al op social media?

[en]-->

Kijk je niet dagelijks op onze website voor de laatste updates? Geen probleem! Je kunt ons ook volgen op onze social media kanalen. We delen daar regelmatig interessante ontwikkelingen, handige weetjes en een kijkje achter de schermen.